top of page

Сграда Яспис

бул. Овча Купел 7, кв. Овча Купел, София

Вижте обявите

Начало на проекта: лято 2023г.

Срок на изпълнение: 2г.

В момента: Взето разрешение за строеж и Акт 2

Местоположение:

бул. Овча Купел №7, кв. Овча Купел

 

Описание на обекта:

Елегантна, модерна и многофамилна функционална жилищна сграда с апартаменти, складови помещения, магазини, общо складово помещение и асансьор, пригоден за хора в инвалидна количка. Общо 3 апартамента, два мезонета и два магазина (с височина 3.20м и входове от североизток). Достъпът до сградата, за пешеходци и автомобили, е от прилежащата улица от североизток (бул. Овча Купел). Сградата разполага с 8 бр. надземни гаражи и паркоместа, както и велопаркинг с 10бр. вертикални стойки за велосипеди. Един жилищен вход, разположен от югоизточната фасада.. 

 

Отопление: на ток

 

Използвани строителни материали:

Предвиждат се зелени площи с висока дървесна растителност в западната и северната част на имота, и вертикално озеленяване с увивна растителност по оградата. Запазва се съществуващия в двора орех, като се спазва и отстояние за основите на новопостроената сграда.

 

Конструкцията на сградата ще бъде монолитна от стоманобетон. Покривната конструкция – частично хоризонтални СТБ плочи и частично наклонени под 45 градуса СТБ плочи. Зидовете по фасадата и между жилищата ще бъдат изградени от керамични тухли с дебелина 25см. За преградните стени ще се използват керамични тухли с дебелини от 12см и 25см. За топлоизолиране на фасадните стени се предвижда покритие с топлоизолация- 10см EPS, XPS и твърди плочи от 12см минерална вата, на местата на разделяне на фасадата съглано противопожарните норми. Еркерите ще бъдат защитени с 12см XPS под плочите, а покривните тераси с 12см XPS над плочите. За скатните покриви се предвижда 12см XPS над СТБ плочи, между дървени ребра. При балконите и подовете над неотопляеми помещения се предвижда изолация от 5см XPS. В интериора на общите части ще се използват – гранит за подовете на коридорите и стълбищата, латекс за стени и тавани. В жилищата се предвижда за покритие на балкони и плоски използваеми покриви (тераси) да се използва студоустойчив гранитогрес. За скатните покриви – покритие от битумни керамиди с минереална посипка, върху плоскости от хидрофобен шперплат и двойна битумна хидроизолация. В гаражите – шлайфан бетон за подове и бетон за стени и тавани. Ще бъдат изпълнени хидроизолации и топлоизолации за всички открити площи.

 

В мокрите помещения са предвидени хидроизолация, подови сифони и инсталационни стени на необходимите места. Вертикалите на инсталациите ще бъдат замонолитени на всеки етаж и затворени с два пласта влагоустойчив гипсокартон с метална носеща конструкция. На места ще се оставят ревизионни вратички. Комините са предвидени със сифонни коминни тела от портландцимент. За газовите котли се предвиждат изводи на фасадата.

 

Дограмите се предвиждат от PVC със стъклопакет. Входната врата на жилищната част ще бъде метална, двукрила, с остъкляване. Фасадите ще бъдат обработени с минерална мазилка, а на места се предвиждат детайли с профили от стиропор, които ще бъдат обработени с мазилка. Парапетите по балкони и тераси ще бъдат с вертикални елементи, изработени от метал и пана от триплекс. Парапетите за стълбищната клетка – метални, ажурни и с вертикални елементи.

 

Всички жилищни и работни помещения са, и стълбището са с естествено осветление и проветрение. За санитарните помещения и кухните е предвидена принудителна вентилация със сифонно включване. За гаражите – естествена вентилация. Стълбището е проектирано с осветеност по - голяма от 5%, дограмата ще е отваряема. От третия етаж е предвиден изход към покрива.

 

Цялата сграда ще бъде проектирана с достъпни маршрути, спрямо изискванията за достъпност от Наредба № РД-02-20-02 от 26.01.2021г.

Вижте обявите
Яспис pdf
Сграда Яспис_визия 1.jpg
bottom of page